StoryEditor

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – kołacz śląski z jabłkami

Tradycyjny śląski kołacz zwany też kołoczem to rodzaj drożdżowego ciasta. Można go przygotować z jabłkami, serem lub makiem. Przygotowanie jest czasochłonne, dlatego ciasto podaje się na wyjątkowe okazje.
08.03.2018., 09:03h
ROZCZYN:
40 g świeżych drożdży,
4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
1/4 szklanki ciepłego mleka.

CIASTO:
cały rozczyn,
100 g cukru,
szczypta soli,
2 jajka,
500 g mąki pszennej,
120 g stopionego, ciepłego masła,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
bułka tarta do posypania ciasta,
białko pozostałe z posypki
do wysmarowania ciasta.

POSYPKA:
200 g zimnego masła,
150 g cukru pudru,
250 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 łyżka naturalnego kakao,
cukier puder do oprószenia.

MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek,
100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań),
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki soku z cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA:
Posypka: mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękoma i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować masę jabłkową: obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka wraz z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10–15 minut. Rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto: do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrabiać. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na wymiary blaszki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową.

Drugą część ciasta też rozwałkować, położyć na masie jabłkowej, lekko dociskając. Wysmarować białkiem. Okruszyć posypką. Kołocz piec 40–45 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce.

Przepis przygotowała Anna Kruszona
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/

Opr. Agata Dobak
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:18