
1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu,
250 g masła,
1 szklanka cukru pudru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
5 żółtek,
50 g smażonej skórki pomarańczowej,
50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów,
50 g suszonych fig lub moreli,
100 g rodzynek.
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszać. Duże sito wyścielić gazą. Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi gazy. Przykryć talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na talerz, usunąć gazę i udekorować.
Przepis przygotowała Anna Kruszona
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/
Opr. Agata Dobak