StoryEditor

Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Wielkanocne dania kojarzą się najczęściej z żurkiem, białą kiełbasą czy drożdżową babką. Można postawić też na mniej tradycyjne potrawy, takie jak np. jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem! Poznaj przepis na nowoczesną przystawkę.
31.03.2023., 13:03h
Jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Składniki:
  • 4 duże jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • garść liści bazylii,
  • 4 plastry łososia wędzonego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz,
  • kiełki rzodkiewki do ozdoby.


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na połówki nie wzdłuż, a wszerz. Żółtka zblendować wraz z wydrążonym awokado, majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i liśćmi bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Białkom odciąć końcówki, tak aby można było swobodnie postawić je na talerzu. Plastry łososia pociąć na długie paski. Każde białko owinąć paskiem łososia. Za pomocą dekoratora faszerować białka musem z awokado. Można udekorować kiełkami rzodkiewki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 18:38