StoryEditor

Wigilijny karp z pieczarkami

Jak przyrządzić karpia z pieczarkami. Sprawdź prosty i smaczny przepis na niebanalną potrawę wigilijną.
29.11.2019., 14:11h

Przepisów na karpia jest całkiem sporo. Tradycyjnie na wigilijnym stole pojawia się w smażonej odsłonie. Dla wielbicieli karpia, ale też jego oponentów, mam dziś przepis na pieczonego karpia z pieczarkami i rodzynkami. Ten miks dodatków wspaniale podbija smak ryby. Ma też dodatkową zaletę – łatwo go podgrzać następnego dnia. Dzięki pieczarkowej pierzynce ryba podczas podgrzewania nie wysycha. Przygotowanie również nie zajmie zbyt dużo czasu.

 

Czego potrzebujesz?

1 karp,

300 g pieczarek,

3 cebule,

1/3  szklanki rodzynek,

mąka,

pęczek natki pietruszki,

200 ml kwaśnej śmietany,

masło klarowane do smażenia,

pieprz ziołowy i sól.

 

Jak to zrobić?


Dzień przed przygotowaniem dania karpia podzielna dzwonka. Dopraw solą i pieprzem ziołowym i obtocz w mące. Rybę przełóż krążkami cebuli, odstaw w chłodne miejsce na noc.

 


Rybę oczyść z cebuli i smaż z każdej strony na klarowanym maśle, aż się przyrumieni. Dzwonka przełóż do naczynia żaroodpornego.

 

 
Na maśle zeszklij poszatkowaną cebulę; dodaj pokrojone w piórka pieczarki. Smaż aż grzyby się przyrumienią. Dopraw solą i pieprzem.

 


Na karpia wyłóż podsmażone pieczarki i dodaj 1/3 szklanki rodzynek. Piecz w temperaturze 1700C przez 15 minut. Trzy minuty przed końcem pieczenia dodaj kwaśną śmietanę.

 

 
Karpia z pieczarkami podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 08:08