Pierwsze danie – krem z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior,
- 4 łyżki masła,
- tymianek, sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ buraka,
- 50 g kaszy gryczanej,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kalafior ugotować, przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg uznania i zblendować wraz z masłem do uzyskania jednolitej masy. Ugotować kaszę. Na patelni na oleju podsmażyć czosnek z pokrojoną w piórka cebulką, dodać i uprażyć ugotowaną kaszę. Burak pokroić w plastry, leciutko musnąć olejem i piec w piekarniku w 180–200°C ok. 15 minut. Na talerz nałożyć krem z kalafiora, na niego kaszę i chipsy z buraków. Potrawa ma delikatny smak, by był bardziej wyrazisty – dodać więcej czosnku i soli.
Drugie danie – pierś kurczaka z pieczoną gruszką
Składniki na 2 porcje:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 2 gruszki.
Składniki na sos:
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju rzepakowego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Piersi oprószyć solą i pieprzem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 10 minut. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie polać piersi sosem i dołożyć przekrojone na pół gruszki. Piec jeszcze 15 minut.
Opr. Agata Dobak
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Współczesna dieta fit – pierwsze śniadanie
Współczesna dieta fit – drugie śniadanie