Składniki:
- 1 kromka chleba żytniego lub pełnoziarnistego,
- 1 jajko,
- kilka zielonych szparagów,
- 3 łyżeczki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- sól himalajska, pieprz, 2 łyżki octu.
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka oliwy,
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Szparagi gotować 12 minut al dente w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, następnie dodać szparagi. Chleb podpiec na maśle z obu stron. Przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zagotować wodę z 2 łyżkami octu i odrobiną soli. Jajko wbić do miseczki. Gotującą się wodę mieszać tak, by powstał wir, następnie delikatnie wlać jajko i gotować około 2 minut, jeśli żółtko ma być ścięte, to gotować 3 minuty. Delikatnie wyjąć jajko łyżką cedzakową. Na grzankę położyć kolejno: szparagi z czosnkiem i jajko, polać delikatnie sosem, posypać solą i pieprzem.
Potrawy i zdjęcia przygotowała Balbina Piontek, http://healthskie.pl/
Opr. Agata Dobak