Sałatka z buraczków i kaszy gryczanej
Składniki na 1 porcję:
- 1 burak,
- garść rukoli,
- 50 g kaszy gryczanej,
- 1 plaster boczku, opcjonalnie schab lub wołowina,
- ½ gruszki,
- pestki słonecznika i dyni,
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Buraki w skórce gotować przez 35 minut w osolonej, lekko osłodzonej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny. Buraczki można też upiec: zawinięte w folię aluminiową w 200°C przez około 50 minut. Następnie buraki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Ugotować kaszę. Mięso usmażyć na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną gruszkę i kaszę. Przygotować sos: składniki zmieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Rukolę, buraki, mięso z gruszką i kaszą posypać pestkami i polać sosem.
Przepisy i zdjęcia przygotowała Balbina Piontek, http://healthskie.pl/
Opr. Agata Dobak