StoryEditor

Zdrowa śniadaniówka – co zaproponować dziecku na drugie śniadanie do szkoły?

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego pojawiły się coroczne zagwozdki. Co przygotować dziecku na śniadanie do szkoły, aby nie było nudne i niezdrowe. Oto pomysły na pożywne i kolorowe posiłki!

04.09.2024., 11:00h

Spis treści:

Dlaczego drugie śniadania są ważne? 

Babeczki jaglane ze szpinakiem 

Fritatta z kukurydzą

Owsiane batoniki

Na drugie śniadanie można zaplanować wiele kolorowych przekąsek pełnych witamin. Choć takie menu można kojarzyć się z dużą ilością spędzonego czasu w kuchni, warto wypróbować te przepisy, które nie generują zbyt dużego wysiłku, a jednocześnie gwarantują dania smaczne i zarazem zdrowe. Aby wzmocnić organizm dziecka na jesień, warto zadbać o zbilansowaną dietę. Odporność podniesie podaż kiszonek i fermentowanych produktów mlecznych, które wspierają pracę jelit. Dieta dziecka powinna być różnorodna – pełna warzyw i owoców, kasz i pełnowartościowych produktów. Dobrze jest ograniczyć spożycie cukru – to źródło stanu zapalnego, przewlekłych chorób, osłabienia odporności, czy infekcji grzybiczych. Pamiętajmy o zapotrzebowaniu na białko, żelazo, wapń, witaminy D, B6 i C. Warto dostarczać je w zróżnicowanych posiłkach. Do diety należy włączyć produkty pełnoziarniste, orzechy, produkty mleczne, mięso i jajka. Trzeba zadbać również o dostateczną ilość warzyw i owoców.

 

Dlaczego drugie śniadania są ważne?

 

Drugie śniadania są dla ucznia niezwykle ważne, ponieważ mają dostarczyć odpowiednią dawkę energii i zasilić mózg. Nie może zabraknąć pełnoziarnistych zbóż – dzięki którym dziecko ma więcej siły do nauki i zabawy.  Warto skorzystać z trzech receptur na szybkie dania na wynos w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i  zdrowe”.

Babeczki jaglane ze szpinakiem

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 12 porcji):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 1 średnia szalotka
  • 300 g szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g twarogu
  • 100 g startego sera
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Kaszę należy wypłukać i wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem dusimy na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka trzeba roztrzepać w misce, dodać pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wszystko mieszamy i dodajemy ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, mieszamy wszystko. Następnie wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Pieczemy bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek, w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut.

image
Zdrowe śniadania do szkoły, babeczki jaglane 
FOTO: Materiały Prasowe – Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!"

Przeczytaj także: Korzyści płynące z jedzenia produktów z pełnego ziarna żyta

Fritatta z kukurydzą

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 średnia czerwona papryka
  • słoik kukurydzy konserwowej (220 g po odsączeniu)
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 8 jajek
  • ½ szklanki startego sera
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

 

Przygotowanie:

Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm należy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kukurydzę trzeba odsączyć z zalewy, a paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbijamy jajka do miski i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy śmietanę, olej, starty ser. Mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Wszystko należy doprawić solą i pieprzem, można też dodać swoje ulubione zioła. Całość należy wymieszać i przełożyć do foremki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.

image
Zdrowe śniadania do szkoły, fritatta
FOTO: Materiały Prasowe – Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!"

 

Owsiane batoniki

(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)

Składniki (8 porcji):

  • 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
  • 1 łyżka miodu (20 g)
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • garść malin lub jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę jabłka (ok. 2 dużych jabłek) dusimy aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu dodajemy miód. Mus łączymy z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i pieczemy przez ok. 25 minut.

image
Zdrowe śniadania do szkoły, batoniki owsiane 
FOTO: Materiały Prasowe – Kampania "produkty Zbożowe – Pyszne I Zdrowe!"

Źródło i fot. Materiały prasowe – Kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”

fot. główne: envato elements

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. wrzesień 2024 11:02