
Żar leje się z nieba, cała rodzina zasuwa na polu, by zebrać plon, na który pracowaliście przez cały sezon. Nie ma czasu, ani chęci na wygotowywanie wykwintnych dań. Ciężkie sosy i mięsa w taką pogodę też nie sprawdzają się na polu. Może więc warto pójść w kierunku fast-foodu? Ale nie tego zakupionego w budce czy barze, ociekającego tłuszczem i niezdrowego. Tylko przygotowanego w domu. Smacznego, szybkiego i pożywnego, a także łatwego do zjedzenia na polu.
Domowa tortilla to świetne rozwiązanie dla amatorów fast-foodu oraz orientalnych smaków. Jest łatwa w przygotowaniu, szczególnie że zdrowe wieloziarniste placki można kupić w większości sklepów i tym samym skrócić czas przygotowania tortilli.
Gdy mamy gotowe placki potrzeba nam już tylko mięsa, świeżych warzyw i ulubionych przypraw. Zrobienie tortilli zajmuje mniej niż pół godziny, a gdy nabierzemy wprawę zmieścimy się nawet w 15 minut.
Czego potrzebujesz?
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 10 placków typu tortilla,
- 400 g pieczarek,
- 2 cebule,
- papryka żółta i czerwona,
- 2 pomidory,
- zielony ogórek,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- keczup,
- łyżka majeranku, słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy, curry,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- cukier, sól.
Jak to zrobić?
Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyj, osusz, obierz z błon i pokrój w dość drobną kostkę. Podsmaż z poszatkowaną cebulką na oleju rzepakowym.

Gdy mięso się zarumieni, a cebula zmięknie, dorzuć na patelnię pieczarki pokrojone w półpiórka. Dopraw solą, pieprzem cayenne, kurkumą, papryką ostrą, majerankiem, curry. Duś, aż woda odparuje.

Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Jako dodatek do tortilli wybierz ulubione warzywa: sałaty, pomidory, ogórki, kolorowe papryki. Pokrój je w kostkę.

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni po 30 sek. z każdej strony.

Gorący placek wysmaruj keczupem i sosem czosnkowym, połóż na nim mięso z pieczarkami oraz surowe warzywa.

Placek z farszem ściśle zroluj i zawiń w folię,w taki sposób, by dół był zabezpieczony na zakładkę i nie wyciekał z niego sos podczas jedzenia. Tak przygotowane rolki można dowieźć ciepłe w termotorbie.