StoryEditor

Zdrowy fast-food do traktora, czyli przepis na domową tortillę

Jeżeli Twój mąż lubi od czasu do czasu wrzucić na ruszt "śmieciowe żarcie", to mam dla Was zdrową alternatywę – domową tortillę z kurczaka. Doskonała na upalne dni jako przekąska, a nawet obiad na żniwa.
25.07.2019., 13:07h

Żar leje się z nieba, cała rodzina zasuwa na polu, by zebrać plon, na który pracowaliście przez cały sezon. Nie ma czasu, ani chęci na wygotowywanie wykwintnych dań. Ciężkie sosy i mięsa w taką pogodę też nie sprawdzają się na polu. Może więc warto pójść w kierunku fast-foodu? Ale nie tego zakupionego w budce czy barze, ociekającego tłuszczem i niezdrowego. Tylko przygotowanego w domu. Smacznego, szybkiego i pożywnego, a także łatwego do zjedzenia na polu.

Domowa tortilla to świetne rozwiązanie dla amatorów fast-foodu oraz orientalnych smaków. Jest łatwa w przygotowaniu, szczególnie że zdrowe wieloziarniste placki można kupić w większości sklepów i tym samym skrócić czas przygotowania tortilli.

Gdy mamy gotowe placki potrzeba nam już tylko mięsa, świeżych warzyw i ulubionych przypraw. Zrobienie tortilli zajmuje mniej niż pół godziny, a gdy nabierzemy wprawę zmieścimy się nawet w 15 minut.


Czego potrzebujesz?

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 10 placków typu tortilla,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • papryka żółta i czerwona,
  • 2 pomidory,
  • zielony ogórek,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • keczup,
  • łyżka majeranku, słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy, curry,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • cukier, sól.


Jak to zrobić?

Sposób przygotowania:



Piersi z kurczaka umyj, osusz, obierz z błon i pokrój w dość drobną kostkę. Podsmaż z poszatkowaną cebulką na oleju rzepakowym.

 

Gdy mięso się zarumieni, a cebula zmięknie, dorzuć na patelnię pieczarki pokrojone w półpiórka. Dopraw solą, pieprzem cayenne, kurkumą, papryką ostrą, majerankiem, curry. Duś, aż woda odparuje.

 

Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

 

Jako dodatek do tortilli wybierz ulubione warzywa: sałaty, pomidory, ogórki, kolorowe papryki. Pokrój je w kostkę.
 
 

Placki tortilli podgrzej na suchej patelni po 30 sek. z każdej strony.

 

Gorący placek wysmaruj keczupem i sosem czosnkowym, połóż na nim mięso z pieczarkami oraz surowe warzywa.

 

Placek z farszem ściśle zroluj i zawiń w folię,w taki sposób, by dół był zabezpieczony na zakładkę i nie wyciekał z niego sos podczas jedzenia. Tak przygotowane rolki można dowieźć ciepłe w termotorbie.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:53