Grecja: musakas z bakłażana i ziemniaczanym beszamelem,
u nas ziemniaki gniecione z gulaszem i oscypkiem
Grecja to kraj przepełniony świeżymi ziołami, które rosną wszędzie - w ogródku, w doniczce, na parapecie, w przydrożnym rowie i na polach. Dlatego też tradycyjna kuchnia jest niezwykle pachnąca i aromatyczna. Przykładem dania greckiego powiązanego z kuchnią polską jest ‘musakas’ z bakłażana i ziemniaczanym beszamelem.Przepis Andrzeja Polana
Składniki na ‘musakas’ na 4 osoby:
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml mleka
- 50 g mąki
- 50 g masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Składniki na gulasz:
- 1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 1 kg cebuli
- 3-4 papryki kolorowe
- kminek mielony
- sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra,
- świeże oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
- olej rzepakowy
Chorwacja: ośmiornica pieczona z ziemniakami i chlebem
To popularne danie w Chorwacji, szczególnie w Dalmacji, którego jednym z głównych składników jest ośmiornica. Mięso ośmiornicy można zastąpić również jagnięciną lub cielęciną. Kolejnym ważnym elementem potrawy są ziemniaki oraz cebula, papryka czy marchewka. Składniki polewa się dużą ilością oliwy oraz doprawia białym winem, czosnkiem i rozmarynem. Do przygotowania dania oryginalnie wykorzystuje się umieszczane w piecu (w żarze) specjalne naczynie o nazwie peka.Przepis Marcina Budynka
Składniki na 4 osoby:
- 1 ośmiornica, najlepiej mrożona
- 2 listki laurowe
- 4 szt. ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 600 g obranych ziemniaków
- 400 g bagietki lub pszennego pieczywa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 80 ml wytrawnego wina białego
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 100 ml oliwy ekstra virgin
Hiszpania: patatos mocho paprykowe, u nas ziemniaki z gara
Patrząc na dania kuchni hiszpańskiej, można zauważyć, że podobnie jak Polacy, Hiszpanie także często serwują ziemniaki, podając do nich charakterystyczne dwa sosy - zielony i czerwony. W tym wydaniu ziemniaki serwujemy z kiełbasą, boczkiem i warzywami.
Przepis Andrzeja Polana
Składniki na 4 osoby:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 pęto kiełbasy dobrej, wędzonej
- 150 g boczku wędzonego surowego
- pół kurczaka
- 2 marchewki
- 1 burak
- 1 pietruszka
- 3 szt. cebuli
- 1 por
- natka pietruszki, lubczyk, koper
- 5-6 liści kapusty
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- smalec
Turcja: kumpir, czyli pieczony ziemniak z serem, pikantną kiełabasą i sałatką warzywną
Kumpir to danie składające się z pieczonego ziemniaka wypełnionego warzywami, mięsem baranim lub jagnięcym, serem owczym i masłem. Całość przypomina hamburgera. Z serów do dania najczęściej wybiera się mozzarellę, a z warzyw paprykę, groszek i kukurydzę konserwową, a także czerwoną kapustę, kapary, oliwki, kapustę pekińską oraz cebulę. Potrawa często serwowana jest z plasterkami kiełbasy zamiast mięsa oraz z pieczarkami, marynowanymi ogórkami i marchewką, a nawet sałatką rybną. Kumpir podawany jest także w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej z masłem i serem bez laktozy. Potrawa wywodzi się z byłej Jugosławii, ale tak bardzo zadomowiła się w Turcji, że postrzegana jest jako danie pochodzenia tureckiego i jednocześnie przysmak kuchni ulicznej.Przepis Marcina Budynka
Składniki na 4 osoby:
- 4 bardzo duże ziemniaki do pieczenia
- 200 g kiełbasy pikantnej typu chorizzo
- 80 g masła
- 300 g sera ementaler lub mozzarelli w bloku
- 100 g zielonego groszku konserwowego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 200 g czerwonej cebuli
- 100 g papryki czerwonej
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki sumaka
- 1 główka czosnku
- 200 g majonezu
Sposób przygotowania: ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu ziemniaki nacinamy starając się ich nie przeciąć. Widelcem ubijamy miąższ w każdym ziemniaku, dodając łyżkę masła i ser. Doprawiamy solą; gdy miąższ w ziemniaku osiągnie konsystencję kremowego puree układamy na nim sałatkę i podajemy z sosem czosnkowym.
Sałatka: kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy ok. 3 minuty, a następnie zdejmujemy ją z patelni. Na powstałym tłuszczu smażymy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, warzywa smażymy ok. 3 minuty, a następnie przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, groszek, smażoną kiełbasę; wszystko doprawiamy solą, pieprzem i sumakiem.
Sos czosnkowy: czosnek pieczemy w całości w temp. 200 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu obieramy z łupinek i miksujemy z majonezem.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.