W listopadowym numerze „top agrar Polska” w dziale „Dom i Rodzina” przeczytać będzie można o tym, dlaczego warto jeść gęsinę, jakie właściwości posiada tłuszcz gęsi, a także poznać przepisy, jak przygotować pyszności na bazie gęsi. Dziś przedstawiamy przepis na żołądki gęsie w sosie szpinakowym.
Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi oraz inicjatorka założenia sklepu z gęsiną Gęsia Chata w Iławie, pani Krystyna Ziejewska.
SKŁADNIKI:
- 1 kg żołądków gęsich,
- 50 ml śmietany,
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Żołądki oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw. następnie ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Rozmrożony lub świeży szpinak podsmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Mąk ę rozrobić ze śmietaną, dodać 2 łyżki gorącej wody, zalać szpinak, chwilę mieszać. Doprawić do smaku, zdjąć z ognia, zanim dojdzie do wrzenia.