StoryEditor

Zupa „nic” na letnie upały

W upalne dni dzieci z niecierpliwością wyczekiwały na przygotowywaną przez babcię zupę „nic”. Wypróbuj starą recepturę na ten waniliowy przysmak.
22.06.2018., 15:06h
Zupa „nic”

Składniki:
1 l mleka,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
1 torebka cukru waniliowego 
i/lub laska wanilii,
szczypta soli.

Sposób wykonania:
Mleko ugotować z 1 łyżką cukru, połową cukru waniliowego i przeciętą wzdłuż laską wanilii. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru waniliowego. Na gotujące mleko kłaść łyżką pianę z białek, po minucie obrócić na drugą stronę, by piana się ścięła, wykładać na talerze. Żółtka ubić z 1 łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Do żółtek dolać 2 łyżki mleka pozostałego po ugotowaniu pianek. Żółtka rozprowadzone mlekiem wlać cienkim strumieniem do reszty mleka. Dokładnie mieszać, by powstał krem. Schłodzić. Rozlać na talerze, dołożyć pianki.

Przepisy: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:37