Zupa „nic”
Składniki:
1 l mleka,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
1 torebka cukru waniliowego
i/lub laska wanilii,
szczypta soli.
Sposób wykonania:
Mleko ugotować z 1 łyżką cukru, połową cukru waniliowego i przeciętą wzdłuż laską wanilii. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru waniliowego. Na gotujące mleko kłaść łyżką pianę z białek, po minucie obrócić na drugą stronę, by piana się ścięła, wykładać na talerze. Żółtka ubić z 1 łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Do żółtek dolać 2 łyżki mleka pozostałego po ugotowaniu pianek. Żółtka rozprowadzone mlekiem wlać cienkim strumieniem do reszty mleka. Dokładnie mieszać, by powstał krem. Schłodzić. Rozlać na talerze, dołożyć pianki.
Przepisy: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
StoryEditor
Zupa „nic” na letnie upały
W upalne dni dzieci z niecierpliwością wyczekiwały na przygotowywaną przez babcię zupę „nic”. Wypróbuj starą recepturę na ten waniliowy przysmak.