Globalne zużycie pszenicy w tym sezonie wzrasta o 29 mln t w porównaniu do roku ubiegłego i wynosząc 775,9 mln t o 2,5 mln t, według szacunków USDA przewyższy nawet tegoroczne zbiory.
Z całkowitej zużytej na świecie ilości 2,22 mld t, aż 45% zbóż zostanie wykorzystane na cele paszowe, a na konsumpcję globalnie przeznaczymy jedną trzecią.
Chociaż w ubiegłym sezonie w przemyśle zużyto zbóż zużyto nieznacznie więcej to, na bieżący rok gospodarczy prognozy zakładają zużycie 358 mln t. Przemysłowe wykorzystanie zbóż na świecie w sezonie 2020/21, zdaniem Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), w ciągu dwóch ostatnich lat spadnie o 10 mln t.
Z tej puli ponad połowa, bo 180 mln t zostanie przerobione na etanol. Będzie to ilość o 11 mln t mniejsza od wyników z sezonu 2018/19. Do produkcji skrobi tym razem zużyjemy na świecie 142 mln t, o 2 mln t więcej. Stałe do 7 lat jest natomiast wykorzystanie zbóż do produkcji słodu. Corocznie na całym świecie w browarnictwie przetwarza się 36 mln t zbóż łącznie.
oprac. Juliusz Urban, fot. Bioagra SA