StoryEditor

Raport IGC: Światowa produkcja zbóż w sezonie 2021/22 wzrośnie o 61 mln ton

Eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej zakładają kolejne rekordowe zbiory zbóż, które jednak zostaną zrównoważone przez popyt. Spadną zapasy kukurydzy. Prognozy produkcji soi w dalszym ciągu rekordowe.
30.04.2021., 12:04h

Zboża

Kwietniowe prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej dotyczące światowej produkcja zbóż ogółem w sezonie 2020/21 wzrastają o 2 mln t, do 2,226 mld t. Wzrost globalnych zbiorów w porównaniu do poprzedniego sezonu wynosi 2%. Konsumpcja jednak o 9 mln t przewyższa podaż, dlatego zapasy końcowe spadną o 8 mln ton, do 609 mln t. Światowy handel wzrasta w tym roku o 21mln t i osiąga nowy szczyt 416 mln t.

 

Praktycznie niezmienne od poprzedniego miesiąca są prognozy podaży i popytu na zboża w sezonie 2021/22. Produkcja w dalszym ciągu jest utrzymana na rekordowym poziomie 2,287 mld t, głównie dzięki wzrostowi zbiorów pszenicy (+ 16 mln t) i kukurydzy (+ 52 mln t), tylko częściowo skompensowanym spadkami w przypadku jęczmienia, owsa i żyta. 

 

Niemal cała wyprodukowana ilość w najbliższym sezonie zostanie jednak skonsumowana, bo roczne zużycie wyniesie 2,286 mld t.

 

Przy wzroście podaży, któremu towarzyszy wzrost wykorzystania, oczekuje się, że światowe zapasy na koniec 2021/22 utrzymają się na poziomie 609 mln t. Eksperci Rady oczekują jednak, że zapasy kukurydzy spadną do 264 mln t, najniższego poziomu od dziewięciu lat.

 

IGC przewiduje, że całkowity handel zbożami będzie drugi, po aktualnym sezonie, pod względem wielkości w historii i wyniesie 409 mln t.

Soja

W związku z rosnącymi zbiorami w Brazylii, prognozy światowej produkcji soi 2020/21, w najnowszym raporcie wzrastają o 1 mln t – do 362 mln. Zmiany w skali roku wyniosą aż 7% (24 mln t) na plus. Przy wzroście konsumpcji– do 367 mln t, zapasy spadną o 5 mln t (rok/roku) – do ​​47 mln t. Handel będzie tylko o 1 mln t większy, niż w poprzedzającym sezonie i wyniesie 171 mln t (+ 1 mln). 

 

Na sezon 2021/22 IGC utrzymuje prognozy globalnej produkcji soi na rekordowym poziomie 383 mln t.

 

Rada oczekuje, że konsumpcja soi będzie nadal rosła do 379 mln t, podczas gdy bardzo prawdopodobne jest nieznaczne gromadzenie zapasów. Wzrost podaży będzie zniwelowany przez podwyższoną konsumpcję, pozostawiając zapasy na poziomie 50 mln t (+ 3 mln r/r). Co ciekawe, zapasy soi u największych jej eksporterów spadną do zaledwie 10 mln ton.

 

Przewiduje się, że handel w sezonie 2021/22 wyniesie 173 mln t i będzie o 2 mln t większy od bieżącego sezonu. Co oznacza, że światowy na import osiągnie nowy rekordowy poziom.

 

oprac. Juliusz Urban. Fot archiwum taP

Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 12:00