StoryEditor

Raport USDA: co nowego w kukurydzy, jakie były ostatnie lata?

W Stanach Zjednoczonych podaż i wykorzystanie kukurydzy w sezonie 2021/22 pozostają niezmienione w porównaniu do poprzedniego raportu. Eksperci USDA podnoszą natomiast zagraniczną produkcję kukurydzy. Przyglądnijmy się także jak na tle ostatnich sezonów wyglądają bieżące dane o światowych zbiorach, zużyciu, eksporcie i zapasach.
15.12.2021., 13:12h

Stany Zjednoczone zbiorą w tym sezonie 382,59 mln t kukurydzy, będą więc miały sporą nadwyżkę, bo zużyją „tylko”  312,20 mln t.

Amerykański Departament Rolnictwa w swojej grudniowej prognozie szacuje się, że zagraniczna produkcja kukurydzy będzie wyższa, co powoduje wzrost światowych zbiorów o 4,1 mln t do 1 mld 204 mln t. Globalne zbiory są większe ponieważ zakładane wzrosty dla Unii Europejskiej i Ukrainy z nawiązką równoważą ​​redukcję dla Chin. Produkcja kukurydzy w UE jest podnoszona znacznie bo o 2,5 mln t, do 70,35 mln t, co odzwierciedla wzrosty produkcji we Francji, w Rumunii i Polsce. Produkcja kukurydzy na Ukrainie wzrasta o 2 mln t, do okrągłych 40 mln t. Natomiast dzięki informacjom chińskiego Krajowy Urzędu Statystycznego o niższych plonach, zbiory kukurydzy w Kraju Środka są zmniejszane o 1,55 mln t.

Światowe wykorzystanie kukurydzy w bieżącym sezonie rośnie proporcjonalnie do wzrostu produkcji i wyniesie prawie 1 mld 196 mln t. U trzech największych producentów, w USA, Chinach i Brazylii zużycie się utrzymuje na stałym poziomie, odpowiednio 313,2 mln t, 294 mln t i 73 mln t. Natomiast w UE konsumpcja kukurydzy...

Pozostało 58% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 09:02