Stany Zjednoczone zbiorą w tym sezonie 382,59 mln t kukurydzy, będą więc miały sporą nadwyżkę, bo zużyją „tylko” 312,20 mln t.
Amerykański Departament Rolnictwa w swojej grudniowej prognozie szacuje się, że zagraniczna produkcja kukurydzy będzie wyższa, co powoduje wzrost światowych zbiorów o 4,1 mln t do 1 mld 204 mln t. Globalne zbiory są większe ponieważ zakładane wzrosty dla Unii Europejskiej i Ukrainy z nawiązką równoważą redukcję dla Chin. Produkcja kukurydzy w UE jest podnoszona znacznie bo o 2,5 mln t, do 70,35 mln t, co odzwierciedla wzrosty produkcji we Francji, w Rumunii i Polsce. Produkcja kukurydzy na Ukrainie wzrasta o 2 mln t, do okrągłych 40 mln t. Natomiast dzięki informacjom chińskiego Krajowy Urzędu Statystycznego o niższych plonach, zbiory kukurydzy w Kraju Środka są zmniejszane o 1,55 mln t.
Światowe wykorzystanie kukurydzy w bieżącym sezonie rośnie proporcjonalnie do wzrostu produkcji i wyniesie prawie 1 mld 196 mln t. U trzech największych producentów, w USA, Chinach i Brazylii zużycie się utrzymuje na stałym poziomie, odpowiednio 313,2 mln t, 294 mln t i 73 mln t. Natomiast w UE konsumpcja kukurydzy...