Autorzy styczniowego raportu USDA, dla kukurydzy zakładają niższą produkcję i konsumpcję oraz mniejsze zapasy końcowe.
Amerykańscy eksperci prognozują, że światowa produkcja kukurydzy na rok 2020/21 spadnie o 9,3 mln t, do 1,133 mld t. Przewidywana produkcja kukurydzy spada u największych producentów: w USA, Brazylii i Argentynie. W Stanach Zjednoczonych zbiory kukurydzy obniżane są o 8,2 mln t, do 360,25 mln t, ze względu na mniejszą powierzchnię. Produkcja w Brazylii jest obniżona o 1 mln t, do 109 mln t, pod wpływem oczekiwanych niższych plonów kukurydzy z pierwszego pokosu na południu kraju. Natomiast w Argentynie grudniowa susza ogranicza perspektywy plonów wczesnej kukurydzy na kluczowych, centralnych obszarach i zbiory spadają o 1,5 mln t, do 47,5 mln ton.
Globalne zużycie kukurydzy ma obniżyć się o 5 mln t, do poziomu 1,153 mld t. Głównym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie zużycia jest prawie 3 milionowa redukcja zapotrzebowania na paszę. Największe cięcia wykorzystania krajowego kukurydzy (4 mln t) wystąpią w USA. Natomiast Chiny dalej zwiększają zapotrzebowanie, tym razem o 1,5 mln t, do 287 ml t.
Pod wpływem niższej p...