Pszenica:
Światowa produkcja pszenicy wzrasta do rekordowego poziomu 776,8 mln t, głównie z powodu wyższych zbiorów w Australii według najnowszych szacunków ABARES. Produkcja australijska zostaje podniesiona do rekordowych 33,0 mln t. Poprzedni rekord padł w sezonie 2016/17, kiedy zbiór wynosił 31,8 mln.
Zużycie pszenicy na świecie w sezonie 2020/21 wzrosło o 6,6 mln t do 775,9 mln t, głównie na podstawie większego wykorzystania paszę w Chinach, gdzie zużycie paszowe
Przewidywany globalny handel 2020/21 wzrośnie o 2,9 mln t, do rekordowego poziomu 197,7 mln t. Wyższy będzie eksport z Australii (22 mln t) i Kanady (27 mln t). Największe zmiany importu w tym miesiącu dotyczą Chin i Pakistanu, gdzie import wzrósł do odpowiednio do 10,5, mln t i 3,4 mln t.
Światowe zapasy na koniec sezonu 2020/21 zostały obniżone o 3,0 mln t do 301,2 mln t, przy czym większość redukcji wynika ze zwiększonej konsumpcja w Chinach. Jednak światowe zapasy są nadal nieco wyższe niż w sezonie 2019/20, a Chiny i Indie mają odpowiednio 50 i 9 procent całości.
Kukurydza:
USDA prognozuje się, że światowa produkcja kukurydzy w sezonie 2020/21 wyniesie 1,14 mld t i będzie o 2,3 mln t wyższa niż zakładano w poprzednim raporcie.
0 0,7 mln t do 186,6 mln t zwiększa się poziom światowego handlu. Wzrasta eksport kukurydzy z Indii, Wietnamu i RPA. Natomiast swój import zwiększają również Wietnam oraz Bangladesz i Filipiny.
Nieznacznie, bo o niewiele ponad 1 mln t, do 287,7 mln t rosną zapasy kukurydzy na koniec sezonu 2020/21. Co głównie odzwierciedla wzrosty w Indiach, Wietnamie i Paragwaju, które są częściowo równoważone obniżkami dla Argentyny i Meksyku.
Soja/oleiste:
Światowe zbiory soi zwiększono tylko o 0,74 mln t do 361,82 mln t (339 mln ton w 2019/20). Największy wzrost przyjęto dla Brazylii, gdzie zbiory podniesiono o 1 mln t, do 134 mln t (128,5 mln t w sezonie 2019/20), rekompensuje to z naddatkiem o 0,5 mln t niższą produkcję w Argentynie, gdzie tym razem USDA prognozuje zbiór 47,5 mln t.
Dzięki wciąż bardzo agresywnym zakupom soi przez Chiny, prognoza światowego eksportu soi wzrosła o kolejne 0,6 mln t do 69,7 mln t.
Szacunek światowego zużycia soi został zwiększony o 1,47 mln t, do 371,31 mln t (356,82 mln t w 2019/20). Wpłynął na to wzrost przerobu w Argentynie o 1 mln t, do 47,4 mln t oraz Brazylii o 1 mln t, do 49,15 mln t, co częściowo rekompensuje spadek przerobu w Chinach o 1 mln t, do 98 mln i zmniejszenia całkowitego zużycia do 116,7 mln t.
Poziom globalnych zapasów soi na koniec sezonu 2020/21 został zwiększony o 0,38 mln t, do 83,74 mln t (96,04 mln t w roku 2019/20), chociaż analitycy raczej spodziewali się ich spadku.
W związku ze wzrostem prognoz produkcji soi w Ameryce Południowej i rzepaku w Australii szacunek światowej produkcji nasion oleistych wzrósł o 0,7 mln t do 595,8 mln t (przy 578,68 mln t w sezonie 2019/20).
oprac. Juliusz Urban fot. archiwum taP