Program „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”
5 października 2023 miało miejsce podpisanie listu intencyjnego w sprawie pilotażu programu o nazwie „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego. W wydarzeniu wzięli udział wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Rafał Romanowski i minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek. Jak podkreślił w swoim wystąpieniu wiceminister Romanowski, Polska dysponuje jednym z najbardziej nowoczesnych sektorów branży spożywczej, którym jest sektor mleczarki, dlatego uczelnie wraz z mleczarniami wezmą udział w programie „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”.
Głównym celem programu, który będzie prowadzony w latach 2023-2027 jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.
Które uczelnie wezmą udział w programie?
W uroczystości podpisania listu intencyjnego poza wiceministrem Romanowskim i ministrem Czarnkiem wzięło udział 6 uczelni, które będą prowadziły badania w ramach programu, czyli:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Które mleczarnie wezmą udział w badaniach?
Jeśli jesteś ciekawy jak będzie wyglądał program, zobacz więcej na elita-magazyn.pl