Dwie największych agencje ratingowe Standard & Poor oraz Fitch przeprowadziły ocenę nowozelandzkiego koncernu Fonterra. Fitch obniżył zdolność kredytową spółdzielni mleczarskiej z poziomu AA na A. Powodem gorszej oceny były spadające ceny produktów mleczarskich i wysoka nieprzewidywalność rynku, co negatywnie wpływa na opinię firmy oraz stwarza ekonomiczne zagrożenie dla mleczarni. Koncernowi zarzuca się także to, że w obliczu spadku wartości produktów mleczarskich nie obniżył wystarczająco wypłat dla producentów mleka i zadłużył się z powodu programu kredytowego dla rolników i inwestycji prowadzonych w Chinach. Według bilansu firmy obejmującego 12 miesięcy do lipca br., kapitał obcy wzrósł z 2,9 mld euro do 4,6 mld euro. Z drugiej strony Fitch pochwalił koncern za dobrą pozycję na światowym rynku i poświadczył także dużą elastyczność finansowych możliwości. Według informacji Fonterry, negatywny ranking nie będzie miał wpływu na ceny płacone rolnikom za mleko. Lukas Paravicini, odpowiedzialny za finanse w koncernie, wyjaśniał już w połowie października br., że nie jest konieczna zmiana strategii firmy, ponieważ zdolność kredytowa jest wysoka. Zwrócił także uwagę, że ceny produktów mleczarskich na światowym rynku ponownie rosną, co pozytywnie wpływa na rentowność zrealizowanych inwestycji. AgE (opr. les) Fot. Fonterra