Spadkowa faza cyklu na rynku mleka stała się faktem, o czym można się przekonać obserwując notowania na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) z ostatnich kilku tygodni, a nawet miesięcy. Oto bowiem, począwszy od początku czerwca br. obserwujemy wraz z kolejnymi notowaniami ujemne wartości indeksu na kontrakty terminowe produktów mleczarskich. W przypadku danych z 16 października br. indeks ten spadł o 0,3%.
Spadki stawek objęły:
- ser cheddar (o 1,8% do 3404 USD/t);
- kazeinę podpuszczkową (o 1,7% do 5426 USD/t);
- pełne mleko w proszku (o 0,9% do 2729 USD/t).
Z drugiej jednak strony indeks cen kontraktów terminowych na masło wzrósł o 2,4% do 4114 USD/t, zaś w przypadku laktozy stawki wzrosły o 1,5% do 926 USD/t.
Tymczasem – wraz ze spadkowym trendem na rynkach światowych – notowane są także niższe stawki za podstawowe produkty mleczarskie na rynku krajowym. W pierwszym tygodniu października, br. za masło w blokach płacono przeciętnie 21,37 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 23,49 zł/kg, tj. odpowiednio o 8% i 6% mniej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 6,41 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 12,20 zł/kg. To odpowiednio o 2% i 3% więcej niż miesiąc wcześniej (wg MRiRW).
mj/GDT/KOWR
Fot i rys. Jajor