
Największy wzrost dotyczył masła (o 4,9% do 3928 USD/t) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 4% do 4936 USD/t) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (o 3,4% do 2042 USD/t). W górę poszybowały tez takie produkty jak ser cheddar (o 2,2% do 3263 USD/t), laktoza(o 1,6% do 2674 USD/t) oraz pełne mleko w proszku (o 0,3% do 2674 USD/t). Obniżka dotyczyła wyłącznie kazeiny podpuszczkowej tj. o 2,1% do 5056 USD/t).
Tymczasem – wraz z dotychczasowym spadkowym trendem na rynkach światowych – notowane są także (w większości przypadków) niższe stawki za podstawowe produkty mleczarskie w Polsce. W pierwszym tygodniu grudnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 19,25 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 21,79 zł/kg, tj. odpowiednio o 3% i 1% mniej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 6,58 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 11,54 zł/kg. To odpowiednio o 3% więcej i 1% mniej niż miesiąc wcześniej (wg MRiRW).
mj/GDT/KOWR
Fot Fonterra, rys. Jajor