GUS podał ceny mleka, które otrzymywali rolnicy w skupie w październiku 2024 r. Średnia cena płacona rolnikom w Polsce wzrosła do 2,20 zł/l (wzrost o 12 gr/l w porównaniu do cen wrześniowych). Kolejną pozytywną informacją jest fakt, że podwyżki odnotowano we wszystkich województwach. Największy wzrost cen mleka zaobserwowano w woj. warmińsko-mazurskim i lubuskim o 15 gr/l, w woj. dolnośląskim i zachodniopomorskim o 14 gr/l. Najwięcej za mleko w Polsce otrzymywali rolnicy w woj. lubelskim 2,26 zł/l a najmniej rolnicy w woj. małopolskim 2,03 zł/l mleka.
Światowy rynek mleka – giełda GDT
Na międzynarodowej platformie handlowej „Global Dairy Trade” średnia cena wszystkich produktów i okresów wzrosła ostatnio o 1,9%. Średnia cena wynosi 4089 USD/t. Indeks cen Global Dairy Trade wzrósł o 23 punkty, do 1239 punktów.
Największy wzrost cen zanotowano w odtłuszczonym mleku w proszku o +3,2% (3826 USD/t). Wzrosła także cena masła (+0,5% do 7 008 USD/t). Spadły natomiast ceny mozzarelli (-6,6% do 4315 USD/t) i cheddara (-3,1% do 4834 USD/t).
Wolumen sprzedaży wyniósł 36 244 t i był nieco niższy niż na aukcji na początku listopada (36 595). Aukcja odbywa się co dwa tygodnie.
Rynek mleka w UE – ceny mleka i prognozy
Produkcja mleka w UE w pierwszej połowie 2024 r. skup mleka surowego w krajach UE był tylko nieznacznie wyższy r/r (+1%). Jak podaje PKO SA w najnowszym raporcie większości państw TOP10 odnotowało dodatnią dynamikę, lecz wynik wszystkich państw UE obciąża spadek w Holandii i Irlandii. Co ciekawe w pierwszym półroczu Polska była krajem o najwyższym wzroście skupu mleka.
Mimo, że zanotowano w UE jedynie lekki wzrost podaży mleka, mleczarnie w UE zwiększały produkcję wyrobów charakteryzujących się wyższą marżowością, takich jak sery. Produkcja proszków była stabilna, zaś w segmencie masła odnotowano spadek r/r.
Od początku roku ceny tłuszczów mlecznych rosną na globalnym rynku. Silny trend wzrostowy cen masła na świecie wzmacniany spadkiem produkcji w UE stanowi wsparcie dla europejskich notowań tego wyrobu.
- Silnie drożejące tłuszcze mleczne pozostaną wsparciem dla cen skupu mleka surowego w ostatnich miesiącach 2024 roku. W tym samym kierunku będzie oddziaływał jesienny sezonowy spadek podaży mleka, charakterystyczny dla europejskiego sektora mleczarskiego. Dodatkową presję mogą powodować obawy o bazę paszową w tym sezonie - zaznacza bank PKO SA.
Rynek mleka w Polsce
Jak podaje KOWR według wstępnych danych Ministerstwa Finansów przez pierwsze 9 miesięcy br. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła blisko 2,72 mld EUR (11,7 mld zł) i była o 5% wyższa niż w porównywalnym okresie 2023 r. Jednocześnie na import produktów mleczarskich wydano ponad 1,34 mld EUR (5,8 mld zł), o 6% więcej niż w okresie styczeń–wrzesień 2023 r. Najwięcej produktów mleczarskich wyeksportowano do UE, bo aż 70% (1,9 mld euro, wzrost o 9,5% r/r).
- Głównymi odbiorcami produktów mlecznych na rynku unijnym były: Niemcy (21% wartości – 557 mln EUR), Czechy (7% –188mln EUR), Rumunia (5% –137mln EUR), Niderlandy (blisko 5% – 126 mln EUR) oraz Włochy (4% – 118 mln EUR) - wymienia KOWR. Z kolei największe wpływy uzyskano z eksportu serów i twarogów (883 mln EUR), mleka płynnego i śmietany (501 mln EUR), lodów (372 mln EUR), mleka zagęszczonego i w proszku (328 mln EUR) oraz masła i tłuszczów mlecznych (293 mln EUR).
Ceny zbytu produktów mleczarskich
Na początku listopada br. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW sprzedawano produkty w poniższych cenach:
- masło w blokach 32,93 zł/kg, o 7% taniej niż tydzień wcześniej, ale nieco (o 15 gr/kg) drożej niż przed miesiącem, cena wyższa o 45 proc. niż w zeszłym roku
- masło konfekcjonowane 36,51 zł/kg (7,30zł za 200 gramową kostkę), o około 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 1,5% drożej niż przed miesiącem, wzrost o 34 proc. rok do roku
- odtłuszczone mleko w proszku 10,67 zł/kg i była o 4% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 1% wyższa niż przed miesiącem.
- pełne mleko w proszku 19,81 zł/kg, o 6% więcej niż tydzień wcześniej i o 5% więcej niż przed miesiącem
- ser Edamski 22,14 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 8% drożej niż przed miesiącem
- ser Gouda 22,19 zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% wyższa niż miesiąc wcześniej.
oprac. dkol na podst. topagrar.com/KOWR/MRiRW/Bank PKO SA/GUS