StoryEditor

Ceny mleka w sierpniu: kolejny wzrost!

Koniunktura na rynku mleka nie słabnie, wręcz przeciwnie – jest lepiej. Ile za litr surowca otrzymywał średnio przeciętny producent w sierpniu?
20.09.2018., 12:09h

W sierpniu 2018 roku, hodowcy bydła mlecznego mogli liczyć na cenę 129,83 zł/100 l białego surowca (1,29 zł/l). Przeciętna stawka w skupie w stosunku do lipca 2018 roku (128,30 zł/100 l) wzrosła o 0,41% (tj. 0,53 zł), a w porównaniu z analogicznym okresem rok temu – była niższa o 7,07% (tj. 9,87 zł/100 l.).

Na najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:

  • podlaskiego– 136,33 zł/100 l;
  • warmińsko-mazurskiego – 133,32 zł/100 l.
  • dolnośląskiego – 132,15 zł/100 l;



Z kolei najniższe stawki za mleko oferowano w województwach:

  • łódzkim – 115,65 zł/100 l;
  • świętokrzyskim – 121,28 zł/100 l;
  • małopolskim – 121,79 zł/100 l.

W porównaniu z rekordową stawką za mleko surowe w grudniu 2017 roku, rolnicy otrzymali w lipcu w skupach średnio o 22,66 zł/100 l mniej. Z drugiej jednak strony średnia cena białego surowca za okres pierwszych ośmiu miesięcy br. wyniosła 132,57 zł/100 l i jest porównywalna z przeciętną stawką rok temu tj. zaledwie o 0,72 zł/100 l niższa.



Nieustannie na stosunkowo stabilną sytuację na rynku mleka ma wpływ masło, stawki za które utrzymują się na wysokim poziomie od kilku tygodni. W pierwszym tygodniu września, za produkt ten płacono 23,12 zł/kg i 24,96 zł/kg (odpowiednio masło w blokach i konfekcjonowane). Co prawda produkty te w porównaniu z 2017 rokiem były tańsze o 6%, ale w relacji miesięcznej stawki za nie wzrosły o odpowiednio 8% i 7% (masło w blokach i konfekcjonowane).

Dobre wieści płyną też z rynku mleka w proszku, za które na początku września płacono 6,08 zł/kg i 11,95 zł/kg (odpowiednio odtłuszczone mleko w proszku i pełne mleko w proszku). Podobnie jak masło, oba produkty były tańsze niż w analogicznym okresie rok temu ( o 18 i 8%) ale w stosunku do poprzedniego miesiąca – stawki za nie wzrosły o 4 i 0,4%.

mj/GUS/MRiRW/obliczenia własne

Fot. i Rys. Jajor



Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 21:09