Zarówno producenci mleka, jak i przetwórcy mierzą się z wysokimi kosztami produkcji. Sytuacja jest trudna i wydawało by się bez wyjścia. Jednak tak faktycznie jest czy może jest nadzieja na zastopowanie obniżek cen mleka w skupie? Na moje pytania odpowiedziała Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
D.K.: Wiele organizacji branżowych apeluje o uruchomienie mechanizmu interwencyjnego na rynku mleka. Czy to pomoże i jak musiałoby to wyglądać?
A.M.: O to apeluje ktoś, kto nie ma zielonego pojęcia o tym, że mechanizm zakupów interwencyjnych funkcjonuje od lutego do września każdego roku. Problem polega na tym, że nikt z tego mechanizmu nie chce korzystać, ponieważ został zaproponowany jako jeden z elementów siatki bezpieczeństwa w momencie kończenia systemu kwot mlecznych. Ten mechanizm miał na celu stabilizację rynku mleka w czasie kryzysowym po zakończeniu kwotowania. Nie wiadomo było wówczas jak zachowa się rynek i jakie będą ceny. Jeśli dobrze pamiętam mechanizm ten był wykorzystany dwukrotnie w ostatnich latach. Także jeśli ktoś wypowiada się na temat konieczności zastosowania mechanizmów wsparcia mówiąc, że oczeku...