StoryEditor

Ekoopakowania na mleko

Zgodne z zasadami zrównoważonej produkcji i ochroną środowiska naturalnego. Kto to produkuje i z czego?
30.05.2018., 15:05h
Firma Friesland Campina i Chocomel z Holandii jest pierwszą marką na świecie, która zdecydowała się na produkcję innowacyjnych opakowań, które są w ponad 80 % zrobione materiałów roślinnych (z trzciny cukrowej i tektury). 

Firma Friesland Campina stawia na zrównoważony rozwój mleczarstwa i ochronę środowiska oraz wypełnia lukę na rynku. 

Ekoopakowania

Oprócz tektury, która jest wytwarzana z drewna w 100% pochodzącego z lasów  certyfikowanych FSC, "plastikowa" zakrętka i zewnętrzna warstwa znajdująca się na opakowaniu są wytwarzane z resztek, które zostają po wydrążeniu trzciny cukrowej do produkcji cukru, dzięki czemu produkcja całego opakowania nie powstaje kosztem żywności, ani środowiska. 

Czterogwiazdkowy certyfikat

Przekraczając 80 % materiałów roślinnych w opakowaniu Friesland Campina osiąga próg dla najwyższego możliwego, czterogwiazdkowego certyfikatu "Ok Biobased". Jest to certyfikat wydawany przez światową akredytowaną organizację certyfikującą Vinçotte. 
Jak widać holenderska firma FrieslandCampina pracuje nad wydajnym i zrównoważonym łańcuchem produkcji, aby zadowolony był konsument chcący zadbać o środowisko i producent (otrzymując wyższą cenę za mleko).
W planach firma ma produkcję opakowań w 100% ekologicznych. Nowe opakowania wkroczyły niedawno na holenderski rynek. 
Ciekawe czy nasze mleczarnie wpadną na taki pomysł...
dkol/ frieslandcampina.com/ fot. frieslandcampina.com
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 14:37