Ceny na rynku mleka nadal dość daleko odbiegają od tego, co zapowiadali ekonomiści. Pokazuje to kolejne notowanie na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade). Po raz kolejny zanotowano wzrost cen. O ile zwiększyły się one ostatnio o 2,2% (stycznia), w połowie stycznie br. urosły aż o 4,9% (patrz: wykres).
Podwyżki objęły wszystkie produkty, w tym w największym stopniu masła, mleka w proszku oraz kazeiny podpuszczkowej:
- masło (o 8,8% do 4897 USD/t);
- odtłuszczone mleka w proszku (o 6,5% do 1818 USD/t);
- kazeina podpuszczkowa (o 5,5% do 4709 USD/t);
- pełne mleko w proszku (o 5,1% do 3010 USD/t);
Tymczasem (zgodnie z najnowszymi danymi MRiRW) na krajowym rynku w drugim tygodniu stycznia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 17,43 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,81 zł/kg, tj. odpowiednio o 9% i 17% mniej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 5,79 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 10,85 zł/kg. To w obu przypadkach o 9% mniej niż miesiąc wcześniej.
mj/GDT/ARR
Fot i rys. Jajor