Global Dairy Trade trzeci raz na minusie
Notowanie z 1 listopada 2022 r. przyniosło kolejny, trzeci już spadek indeksu cenowego na nowozelandzkiej giełdzie Fonterry. Global Dairy Trade od początku października odnotowuje obniżki, tym razem indeks zmniejszył się o 3,9% i wyniósł 1,069, przy czym jednocześnie zmniejszył się wolumen sprzedaży produktów mleczarskich i wynosił 28,867 Mt produktów.
Największe spadki na giełdzie
- Maślanka w proszku: spadek o -11,4% do 2 973 dolarów;
- Odtłuszczone mleko w proszku: spadek o -8,5% do 2 972 dolarów;
- Pełne mleko w proszku: spadek o -3,4% do 3 279 dolarów;
- Bezwodny tłuszcz mleczny: spadek o -1,7% do 5 562 dolarów;
- Laktoza: spadek o -1,0% do 1 300 dolarów.
Jedyne podwyżki na pierwszej w listopadzie aukcji zanotowały:
- Masło: wzrost o +0,2% do 4 868 dolarów;
- Ser cheddar: wzrost o +0,9% do 4 802 dolarów.
Nie oferowano tym razem serwatki w proszku.
Kolejna aukcja na Global Dairy Trade odbędzie się we wtorek 15 listopada 2022 r.
al na podst. Global Dairy Trade
fot. EnvatoElements