Wzrost stawek objęły w największym stopniu:
- laktozę (o 14,8% do 687 USD/t);
- bezwodny tłuszcz mleczny (o 5,3% do 6120 USD/t);
- ser cheddar (o 4,6% do 1913 USD/t);
- odtłuszczone mleko w proszku (o 3,6% do 3232 USD/t).
Tymczasem na krajowym rynku w połowie kwietnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 19,05 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 20,58 zł/kg, tj. odpowiednio o 4% i 0,1% więcej niż przed miesiącem.
Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 5,36 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 10,33 zł/kg. To odpowiednio o 2% i 1% mniej niż miesiąc wcześniej (wg MRiRW).
mj/GDT/KOWR
Fot. Fonterra, rys. Jajor