W zeszłym roku w całej Unii Europejskiej wyprodukowano 10,4 mln ton sera – pokazują najnowsze dane Eurostatu. Wynika z nich również, że w zeszłym roku w krajach unijnych wyprodukowano 160 mln ton surowego mleka, co oznacza spadek o 0,3 proc. w stosunku do roku 2021. Zdecydowana większość, bo niemal 150 mln ton została dostarczona do mleczarni, a część wykorzystywano bezpośrednio w gospodarstwach.
Niemcy największym producentem serów
Niemiecka produkcja sera wyniosła w zeszłym roku 2,33 mld ton i odpowiadała za 22 proc. całości wytwarzania tego produktu w UE. Niemcy są również największym producentem mleka pitnego oraz masła w UE, odpowiadając odpowiednio za 19 i 20 proc. poszczególnych rynków na terenie wspólnoty.
Na drugim miejscu uplasowała się Francja z rezultatem 1,90 mld ton. To kraj słynący zwłaszcza z wyrobów rzemieślniczych.
Trzecie miejsce z produkcją na poziomie 1,35 mld ton przypadło Włochom. Eurostat podkreśla, że ten rynek charakteryzuje się wysoką różnorodnością produkcji.
Polska na piątym miejscu w UE!
Czwarta pozycja przypadła Holandii (973 mln ton), a piąta Polsce. Nasz kraj wyprodukował w 2022 roku 925 mln ton sera. W naszym kraju dominują sery twarogowe, które mają ok. 52 proc. udziału w produkcji. Z kolei ok. 39 proc. stanowią sery podpuszczkowe, dojrzewające, czyli tzw. żółte sery. Sery topione to ok. 8 proc.
Kolejne pozycje przypadły Hiszpanii (538 mln ton), Danii (466 mln), Irlandii (282 mln), Grecji (242 mln) oraz Austrii (222 mln ton). Tuż za pierwszą dziesiątką uplasowały się Czechy z wynikiem (175 mln ton).