StoryEditor

Majówka na mlecznej giełdzie

Ceny w stagnacji z lekką tendencją w dół – to trend jaki od kilku tygodni obserwujemy na Global Dairy Traide. W przypadku których produktów trzeba się było liczyć ze stratami?
04.05.2018., 11:05h
Kolejne notowanie na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) nie jest już tak optymistyczne jak poprzednie. Po dość nieoczekiwanym wzroście o 2,7% z 17 kwietnia br., przyszło obniżenie indeksu na kontrakty terminowe produktów mleczarskich o 1,1% (patrz: wykres).

 




Spadki stawek objęły w największym stopniu:
  • kazeinę podpuszczkową (o 10,5% do 5177 USD/t);
  • bezwodny tłuszcz mleczny (o 1,9% do 6032 USD/t);
  • pełne mleko w proszku (o 1,5% do 3231 USD/t);




Tymczasem  na krajowym rynku w drugiej połowie kwietnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 20,09 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 20,76 zł/kg, tj. odpowiednio o 10% i 1% więcej niż przed miesiącem.

 



Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 5,36 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 10,31 zł/kg. To odpowiednio o 2% i 3% mniej niż miesiąc wcześniej (wg MRiRW).



mj/GDT/KOWR


Fot. Fonterra, rys. Jajor
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 07:51