Spadki stawek objęły w największym stopniu:
- kazeinę podpuszczkową (o 10,5% do 5177 USD/t);
- bezwodny tłuszcz mleczny (o 1,9% do 6032 USD/t);
- pełne mleko w proszku (o 1,5% do 3231 USD/t);
Tymczasem na krajowym rynku w drugiej połowie kwietnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 20,09 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 20,76 zł/kg, tj. odpowiednio o 10% i 1% więcej niż przed miesiącem.
Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 5,36 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP) 10,31 zł/kg. To odpowiednio o 2% i 3% mniej niż miesiąc wcześniej (wg MRiRW).
mj/GDT/KOWR
Fot. Fonterra, rys. Jajor