![<p>Polskie mleczarstwo może oberwać rykoszetem zamknięcia polskiej granicy na ukraińskie zboże. Polska Izba Mleka oraz Związek Przedsiębiorstw Mlecznych Ukrainy rozumiejąc powód protestów polskich rolników skierowały wspólne oświadczenie do ministrów rolnictwa Polski i Ukrainy, w którym zwracają uwagę, aby podczas prowadzonych rozmów na temat sytuacji na granicy i poszukując rozwiązania tego wyjątkowego problemu, pamiętali o producentach mleka i przetwórcach.</p>](https://static.topagrar.pl/images/2024/02/20/o_126128_1280.webp)
Eksport wzrósł, bo zwiększyło się zapotrzebowanie na konkretne produkty np. mleko w proszku czy masło, mimo, że jego cena wzrosła o 10,5%. Największy spadek, bo prawie 17% odnotowano w przypadku serwatki.
Dzięki zwiększonym dostawom do Algierii (Polska jest największym dostawcą tego towaru z UE do tego kraju) wyeksportowano 164 tys. ton proszków mlecznych (o 39 tys. ton więcej w porównaniu do ubiegłego roku). Zwiększył się także eksport twarogów do 260 tys. ton (o 5,6%). Najwięcej produktów mleczarskich z Polski importują Niemcy (o wartości 449 mln euro, 22% całego eksportu z Polski). Rośnie także cały czas eksport produktów mleczarskich do Czech.
Najwięcej eksportujemy do UE, bo aż 77% towaru trafia na rynek wewnątrz unijny.
Instytut Gospodarki Rolnej twierdzi, że w 2030 roku globalna produkcja mleka osiągnie wielkość przekraczającą miliard ton rocznie (rocznie około 15 mln ton).
Według IGR największym zapotrzebowaniem charakteryzuje się rynek chiński, indyjski, pakistański oraz rynki afrykańskie. W związku z tym IGR uważa, że należy wzmóc działania polskiej dyplomacji gospodarczej w celu intensyfikacji sprzedaży oraz transferu technologiczno-naukowego do słabo rozwiniętych gospodarek afrykańskich oraz do Pakistanu.
Warto wykorzystać to, w sytuacji spowolnienia produkcji i eksportu tradycyjnych liderów mleczarstwa, jakimi są Nowa Zelandia, USA i Irlandia.
IGR uważa, że najszybciej w ciągu najbliższych 10 lat będzie rosło zapotrzebowanie na masło. Polska ma konkurencyjne ceny (dane za 12.2018 443 euro/100 kg, a w krajach UE 462 euro za 100 kg).
– W ocenie Instytutu przywrócenie konkurencyjności polskiej produkcji masła zarówno na rynku wewnętrznym, jak i w eksporcie, powinno zostać potraktowane jako jeden z priorytetów resortu rolnictwa na rok 2019 – czytamy w raporcie IGR.
Polskie mleko w proszku, także jest w konkurencyjnej cenie (153 euro za 100 kg, w UE 169 euro). IGR twierdzi, że polski eksport tego produktu ma szanse na powodzenie w rozwijających się krajach Afryki, Azji, a w dalszej perspektywie – także Ameryki Płd.
Instytut w swoim raporcie upatruje niepowtarzalnej szansy dla Polski podczas Brexitu, która mogłaby zastąpić Wielką Brytanię w dostawach nabiału do krajów UE, która dotychczas pokrywała zapotrzebowanie UE w 70%.
Oprac. dkol na podst. BGŻ BNP Paribas/IGR
Fot. DianaLavrova/Pixabay