W kwietniu br. do UOKiK wpłynął wniosek dotyczący koncentracji polegającej na połączeniu Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek z siedzibą w Radzyniu Podlaskim i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie.
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie zgłosiła wolę koncentracji na prawach spółdzielczych ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek. Cel tej koncentracji jest wieloaspektowy. Przede wszystkim, utrzymanie funkcjonowania mleczarni, która boryka się z problemami finansowymi. Połączenie ma także na celu zachowanie miejsc pracy dla lokalnej społeczności oraz wspieranie rozwoju produktów nabiałowych w regionie. Dodatkowo, planowane połączenie ma służyć poprawie rentowności gospodarstw dostawców mleka. Proces koncentracji jest niezbędny do osiągnięcia w/w celów - podali wnioskowdawcy w skróconym opisie koncentracji.
OSM Bychawa myśli o dostawcach i pracownikach
Choć OSM Bychawa od 1 lipca br. przestanie istnieć, a jej zakłady będą funkcjonowały pod szyldem SM Spomlek, to prezesem lubelskich oddziałów mleczarni pozostanie Ewa Bartnik, która od dwóch lat pracowała nad połączeniem sił ze spółdzielnią z Podlasia.
Jak wynika z informacji udostępnionej przez SM Spomlek, decyzja o połączeniu z OSM Bychawa została podjęta jesienią 2022 r. Prezes Ewa Bartnik po spotkaniu z zarządem Spomleku w młynarskich zakładach w woj. warmińsko-mazurskim, które zostały przejęte przez podlaską spółdzielnię 10 lat wcześniej, utwierdziła się w przekonaniu, że połączenie to właściwa droga.
Skąd decyzja o przejęciu OSM Bychawa?
Na podjęcie decyzji o połączeniu OSM Bychawa z SM Spomlek wpłynęły rosnące koszty i ogromna konkurencja. Kiedy informacja o konsolidacji spółdzielni dotarła do pracowników zakładów w Bychawie, obawiali się oni o swoje miejsca pracy, a rolnicy zwiększenia wymagań jakościowych.
Jak zapewnia prezes Ewa Bartnik, rok współpracy handlowej ze Spomlekiem wykazał jednak, że większość kwestii została przepracowana i wyjaśniona.
– Spotkanie z Zarządem SM Spomlek jesienią 2022 roku było kluczowym momentem. Po pierwszej rozmowie z Zarządem i odwiedzinach zakładu w Młynarach, który został przejęty ponad 10 lat temu, wiedziałam, że połączenie to właściwa droga. Wspólna wizja i cel, jakim jest wzmocnienie firmy, modernizacja oraz unowocześnienie, były kluczowe. Dzięki temu dostawcy będą mieli gdzie oddawać mleko, a pracownicy zachowają swoje miejsca pracy. Połączenie ma także na celu wzmocnienie marki, aby stała się bardziej rozpoznawalna i konkurencyjna – przyznała Bartnik.
Głównym celem konsolidacji spółek ma być wzmocnienie firmy, modernizacja zakładów i unowocześnienie przy jednoczesnym zapewnieniu miejsca do odstawiania mleka dostawcom oraz pracy pracownikom zakładowym.
– Jesteśmy dumni z tego, że udało nam się przeprowadzić te procesy skutecznie, integrując zakłady, modernizując infrastrukturę oraz wprowadzając innowacje. Mamy już konkretne plany zagospodarowania zakładu w Bychawie – chcemy zainwestować w nowoczesne technologie, rozwijać produkcję i wprowadzać nowe, innowacyjne produkty na rynek. Wierzymy, że dzięki tym działaniom, zakład w Bychawie stanie się jednym z filarów naszej firmy, przyczyniając się do jej dalszego rozwoju i sukcesu – stwierdził prezes SM Spomlek Paweł Gaca.
Połączenie OSM w Bychawie z SM Spomlek to ogromna szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej i zapewnienie stabilizacji dostawcom oraz pracownikom.
Mleczarnia Spomlek to cztery zakłady produkcyjne: w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Chojnicach i Młynarach. To spółdzielnia należąca do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1200 osób to rolnicy – dostawcy mleka, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: spomlek.pl/UOKiK