Indeks FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds wyżywienia) był o niemal 19,2% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to osiągnął poziom 211,5 punktu i o 1,21% niższy niż w marcu 2015 r. Jest to już trzynasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat 90. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
W ocenie ekspertów, spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością krajów do większości towarów. W kwietniu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych, łagodniej zniżkowały ceny zbóż, cukru i olejów roślinnych, a w przypadku mięs odnotowano pierwszy od ośmiu miesięcy wzrost.
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w kwietniu osiągnął pułap o 6,74% niższy w stosunku do jego poziomu z marca i wynosił 172,4 punktu, co oznacza ponowny trend spadkowy po zaledwie dwóch miesiącach zwyżek. Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Powrót spadkowej tendencji jest spowodowany zniesieniem kwotowania produkcji mleka w UE - uważają analitycy. Od kwietnia po raz pierwszy od 1984 r. nie ma limitów produkcyjnych i jest oczekiwanie na zwiększenie dostaw eksportowych. Ponadto spadki cen napędza dodatkowo niepewność co do popytu na artykuły mleczarskie z Chin oraz rosyjskie embargo m.in. na produkty mleczne.
Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w kwietniu 2015 roku na poziomie o ponad 31% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 4 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 178,23 punktu i była o prawie 33% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.
oprac. bcz na podstawie PAP
Fot. Sierszeńska