![543407](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/08/o_543407_1280.png)
Trudno się dziwić, że rolnicy zapatrzeni w dobrą zapłatę, zaczęli produkować mleko na potęgę. W całej UE – w stosunku do 2016 roku – skala dostaw zwiększyła się ok. 1,8% do ok. 155 mln ton, podczas gdy w Polsce o 4,6% osiągając poziom 11,65 mln t.
W dużym stopniu zwiększyło się też pogłowie zwierząt. W naszym kraju przybyło nieco ponad 37 tys. krów osiągając pogłowie 2,34 mln sztuk. Łączne pogłowie bydła w Polsce (wg stanu na grudzień 2017 r.) wyniosło 6,03 mln sztuk i powiększyło się w relacji rocznie o 1,1%. Największy wzrost dotyczył młodego bydła w wieku 1–2 lata, którego liczba wzrosła o 1,9% do 1,66 mln szt.
Największy udział w pogłowiu zajmowały województwa: mazowieckie (18,6%), wielkopolskie (16,6%) oraz podlaskie (16,5%). Najmniej bydła znajdowało się w województwach: lubuskim i podkarpackim (po 1,3%).
mj/GUS/KE
Fot. Sierszeńska