Mleko z kazeiną A2 wciąż zyskuje na popularności. Kupimy je już praktycznie w każdym europejskim kraju (także w Polsce). Prognozy rynkowe wskazują, że w 2026 r. światowy rynek mleka A2 może osiągnąć wartość ok. 21,39 mld dolarów. Moda na mleko A2 przywędrowała do nas z Nowej Zelandii.
Potentat w branży – mleczarnia – A2 Milk Company opanowała już 12% australijskiego rynku i przez USA oraz Kanadę dotarła do Europy. Znajdziemy je na półkach marketów w Anglii i w Holandii. Dotychczas w Polsce mało kto słyszał o mleku A2, a tylko jeden z podmiotów przetwarzających mleko zainteresował się jego skupem. Prawdopodobnie do czasu...
Konsument nie pozna, jakie mleko pije, bo smak kazeiny A1 czy A2 jest dokładnie taki sam. Schody zaczynają się, kiedy nie toleruje laktozy czy reaguje alergią na białka zawarte w mleku. Wtedy trzeba już zwracać uwagę na zawartość nabiałowego koszyka. Pierwszym „podejrzanym” bywa zazwyczaj swojska już laktoza. Ale może się okazać, że nie jest to dobry trop, a winna jest kazeina A1.
Mleko krowie zawiera dwa białka – serwatkę (ok. 20%) i kazeinę (ok. 80%)
A1 i A2 to dwa warianty genu ß-kazeiny (beta-...