
Znaczna część wzrostu produkcji mleka w UE zostanie przeznaczona na przetwórstwo sera (24 proc.) ze względu na utrzymujący się globalny popyt i rosnące spożycie krajowe. Eksperci przewidują, że produkcja sera wzrośnie z 10,8 mln ton w 2019 r. do 11,5 mln ton w 2030 r. Spaść ma spożycie samego mleka w UE, ale w tym czasie popyt na masło może nadal rosnąć. Według prognoz produkcja masła w UE wzrośnie z 2,5 miliona ton do 2,7 miliona ton.
Nastąpi rozwój alternatywnych systemów upraw, takich jak uprawy lokalne, ekologiczne, wolne od GMO. Bardziej poszukiwane będą produkty certyfikowane. Jednak w raporcie podkreślono, że oczekiwania konsumentów mogą być sprzeczne. Intensywny tryb życia sprzyja wzrostowi rynku gotowych posiłków, przekąsek i żywności przetworzonej, które nie zawsze są zgodne z ideami opisanymi powyżej.
Więcej na ten temat przeczytasz na portalu Wiadomości Handlowe.