Rzepak w Brazyli uprawiany jest na ok. 92 tys. ha, a roczna produkcja wynosi 135 tys. ton.
– Rzepak jest atrakcyjną opcją na drugą uprawę po soi lub kukurydzy jarej, bo ma potencjał, by dobrze rozwijać się we wszystkich regionach kraju i przynosić rolnikom znaczne korzyści ekonomicznie – mówi Igor Borges, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Orígeo. Tę ideę wspierają także firmy biopaliwowe.
– Brazylia ma potencjał, aby stać się jednym z największych producentów rzepaku na świecie, bez konieczności powiększania obszarów rolnych – podkreśla Bruno Laviola z instytutu badawczego Embrapa Agroenergia.
Powiększenie uprawy rzepaku w Brazylii jest możliwe dzięki szerokiemu zastosowaniu na biopaliwa, w segmentach takich jak biodiesel, odnawialny olej napędowy, zrównoważone paliwo lotnicze (SAF) i paliwo żeglugowe. Brazylijczycy zauważają także, o czym my w Europie wiemy od lat, że olej rzepakowy jest zdrowym i szczególnie zalecanym składnikiem diety człowieka.