StoryEditor

Jak polscy rolnicy produkują olej rzepakowy? Rolniczy temat, odc. 35

Kolejny program "Rolniczy temat" nagrywamy nie w studio, lecz w terenie, na Śląsku. To tu rolnicy zebrali się w grupę i wykupili udziały firmie, która za czasów PRL firmie przerabiała rzepak na margarynę. Dzisiaj w zakładzie dominuje produkcja krajowego oleju rzepakowego. Gościmy więc u rolników będących udziałowcami Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”.
14.02.2023., 17:02h
O wieloletniej i dwupokoleniowej już współpracy rolników będących udziałowcami Zakładów Tłuszczowych „Bielmar” i o korzyściach płynących z zakupu udziałów spółki, tworzącej się w okresach transformacji własnościowej w naszym kraju w Bielsku–Białej, oraz o niełatwych decyzjach sprzedaży zbóż i rzepaku, rozmawiamy z rolnikami gospodarującymi na Śląsku: Markiem Błaszczykiem z Gospodarstwa Rolnego Przyszowice k. Gliwic, oraz Markiem i Michałem Rozenbergami z Gospodarstwa Rolnego w Mariance Rędzińskiej k. Częstochowy.
 
Natomiast z wywiadu z Danielem Czerwikiem, wiceprezesem Zarządu ZT „Bielmar” Sp. z o.o. zrealizowanego już na terenie samego zakładu, dowiadujemy się m. in.;
  • jak wygląda rynek oleju?
  • czy olej Beskidzki jest produkowany z polskiego surowca?
  • ile procent olejów butelkowanych sprzedaje się obecnie w dyskontach
  • oraz jaką szczególną cechą wyróżniają się margaryny produkowane w Bielsku?
 
Obejrzyj koniecznie i subskrybuj nasz kanał!

Juliusz Urban
Autor Artykułu:Juliusz Urbanekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 01:39