
W świetle niekorzystnych prognoz zbiorów rzepaku, zmniejszonych o 16,3 % zasiewów rzepaku w Niemczech oraz widocznych już efektów suszy na południu Europy i w Polsce, uważnie przyglądamy się rozwojowi produkcji rzepaku i potencjału przetwórczego na Ukrainie. Od września do maja, w sezonie 2018/19 Unia Europejska zwiększyła import ukraińskiego oleju rzepakowego o 48% ustanawiając kolejny rekord 147 tys. ton.
Potencjał eksportowy Ukrainy wzrósł dzięki kolejnym inwestycjom w zakłady tłuszczowe, co powiększyło moce rafinacyjne o 74% w stosunku do roku 2017/18 (podaje Oilworld.ru). Na budowę licznych zakładów tłuszczowych na terytorium Ukrainy, mają wpływ zapowiedzi przepisów ustawy o zwrocie podatku VAT, mające wejść w życie od 1 stycznia 2020 roku. Nadają one firmom handlowym prawo do zwrotu VAT-u, jedynie w przypadku eksportu produktów z rzepaku, a nie samego surowca.