Wzrost produkcji i eksportu wieprzowiny
Według danych Brazylijskiego Stowarzyszenia Białka Zwierzęcego (ABPA), w 2023 roku Brazylia wyeksportowała do innych krajów 1,229 miliona ton wieprzowiny. Stanowi to 9,8-procentowy wzrost w porównaniu z 2022 rokiem, kiedy sprzedano 1,120 miliona ton. Tymczasem przychody z eksportu wieprzowiny wyniosły 2,818 miliarda dolarów, co jest o 9,5% więcej niż w 2022 roku, gdy wartość przesyłek wyniosła 2,572 miliarda dolarów.
Jak powiedział prezes ABPA Ricardo Santin, wynik ten potwierdza prognozy stowarzyszenia na 2023 rok, który był rokiem pełnym zmian i wyzwań dla branży wieprzowiny. Koszty produkcji ulegały wahaniom, a rentowność działalności była trudna do utrzymania. Mimo to, Brazylia zdołała zwiększyć swoją konkurencyjność na rynku międzynarodowym dzięki otwarciu nowych rynków zbytu i spełnieniu oczekiwań dotyczących tradycyjnych kierunków eksportu brazylijskich produktów wieprzowych. Santin dodał, że spodziewa się, że poziom osiągnięty w ubiegłym roku zostanie utrzymany w tym roku.
Santa Catarina liderem wśród stanów eksportujących wieprzowinę
Brazylia jest podzielona na 26 stanów i jeden dystrykt federalny. Każdy z nich ma swoje własne cechy geograficzne, klimatyczne, gospodarcze i kulturowe. Niektóre stany są bardziej nastawione na produkcję i eksport wieprzowiny niż inne. W rankingu stanów eksportujących wieprzowinę, Santa Catarina zajęła pierwsze miejsce w wysyłce w ubiegłym roku z wynikiem 663,300 ton (+10,05%), co stanowiło 53,9% całkowitej sprzedaży międzynarodowej wieprzowiny z Brazylii.
Tak więc według wyników eksportu ukształtowała się piątka liderów stanów, są to między innymi:
- Santa Catarina – 663,3 tys. ton (+10,05%);
- Rio Grande do Sul – 280,9 tys. ton (+5,07%);
- Parana – 169,9 tys. ton (+7,61%);
- Mato Grosso – 31,1 tys. ton (+44,1%);
- Mato Grosso do Sul – 24,8 tys. ton (+19,44%).
Santa Catarina jest najmniejszym stanem w regionie południowym Brazylii, ale ma największą gęstość zaludnienia. Stan ten ma silne wpływy niemieckie i włoskie, co odbija się w jego kuchni i kulturze. Santa Catarina jest znana ze swojej produkcji wieprzowiny, która jest głównym źródłem dochodu dla wielu rodzin. Stan ten ma również najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa żywności w kraju, co przekłada się na większe zaufanie konsumentów i partnerów handlowych.
Chiny nadal największym importerem brazylijskiej wieprzowiny
Chiny są największym konsumentem i importerem wieprzowiny na świecie. Kraj ten ma ponad 1,4 miliarda mieszkańców, z czego około 60% żyje w miastach. Wieprzowina stanowi około 60% spożycia mięsa w Chinach, a więc jest nieodłącznym elementem chińskiej kuchni i kultury. Jednak produkcja wieprzowiny w Chinach spadła w ostatnich latach z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF), który zabił miliony świń, powodując tym samym niedobór mięsa na rynku. Aby zaspokoić rosnący popyt, Chiny zwiększały import wieprzowiny z innych krajów, w tym z Brazylii.
Chociaż wieprzowina zajmuje sporą część na chińskim rynku mięsa, w 2023 roku popyt na mięso w kraju spadł ze względu na spowalniającą się gospodarkę. To zresztą widać na przykładzie imporcie brazylijskiej wieprzowiny. Tak więc największym importerem brazylijskiej wieprzowiny stały Chiny, kupując 388,6 tysięcy ton mięsa w 2023 roku, co oznacza spadek o 15,6% w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 roku. Nawet przy takich wolumenach ten azjatycki gigant sprowadził 31,6% całkowitego eksportu kraju.
Pierwszą ósemkę krajów tworzyły następujące kraje:
- Chiny – 388,6 tys. ton (+31,6%);
- Hongkong – 126,6 tys. ton (+29,3%);
- Filipiny – 126 tys. ton (+58,8%);
- Chile – 87,5 tys. ton (+44,2%);
- Singapur – 64,3 tys. ton (+16,2%);
- Urugwaj – 49,1 tys. ton (+11,9%);
- Wietnam – 47,8 tys. ton (+4,8%);
- Japonia – 40,3 tys. ton (+46,9%).
- Rok 2023 kończy się dla eksportu wieprzowiny potwierdzeniem ruchu, który zaobserwowano szczególnie w drugiej połowie roku. Dywersyfikacja kierunków podtrzymała końcowy wynik roku. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku krajów w Azji i obu Amerykach – podsumował Luis Rua, dyrektor ds. rynków BPA.
Mkh na podst. Pig Progress, ahdb.org.uk
Fot: canva