Pod koniec marca przecieraliśmy oczy ze zdumienia obserwując lecące do nieba stawki za prosięta. Ceny od tamtej pory nie dość, że wcale nie spadły, to dodatkowo poszły jeszcze o kilkadziesiąt złotych w górę.
Dwa tygodnie temu średnia cena prosiąt w UE wg. Meat Market Observatory wyniosła 88,84 euro/szt. przy kursie z 22 maja br. który wynosi 4,52 zł/1 euro, prosięta kosztowały około 400 zł/szt., a średnia cena wzrosła o 62% w skali roku. Niestety średnia cena prosiąt w Polsce jest znacznie wyższa i utrzymuje się takim poziomie już kolejny tydzień.
W bieżącym tygodniu za warchlaki o masie ciała 30 kg od krajowego producenta prosiąt trzeba zapłacić od 520 do nawet 580 zł/szt. Gdy pytamy o prawdopodobieństwo spadku cen prosiąt w najbliższym czasie, to słyszymy od producentów warchlaków, że prognozowanie w obecnej sytuacji jest niemożliwe, bo rynek jest kompletnie nieprzewidywalny. Z jednej strony koszty żywienia idą w dół, ale ceny tuczników utrzymują się na w miarę wysokim poziomie, dodatkowo wieprzowiny, tuczników i prosiąt po prostu na całym rynku unijnym brakuje. Obserwując ten trend, można podejrzewać, że będzie się on niestety tylko pogł...