Taniejący w zastraszającym tempie tucznik na razie wywołuje nieznaczne przeceny warchlaków. Wprawdzie w połowie stycznia w Danii warchlaki 30-kg staniały o 40 DKK/szt., czyli o nieco ponad 20 zł/szt., to jednak kupując te zwierzęta w Polsce, trzeba liczyć się z wydatkiem 350 do 380 zł/szt. netto (za najwyższy status zdrowotny). Warchlaki z polskich ferm także są nieco tańsze, ale i tak kosztują do 350 zł/szt. 30-kg netto.
Wartości te dla kupujących warchlaki są zbyt wysokie, bowiem w zestawieniu z ceną tucznika, nieco przekraczającą 5 zł/kg netto sprowadzają opłacalność niemal do zera. Jednak także dla producentów prosiąt nadwyżka ceny sprzedaży nad kosztami produkcji bardzo szybko topnieje. Obecnie wyprodukowanie 30-kg warchlaka za 300 zł netto niemal graniczy z cudem.