StoryEditor

Chiński paradoks cukrowy

Jak podaje chiński urząd celny, w 2013 roku import cukru wyniósł 4,55 mln ton, a zatem wzrósł o 21% w relacji rocznej. Tylko w grudniu do Chin sprowadzono 435 tys. ton cukru – czyli o 62% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
16.02.2014., 09:02h

Tak duży wzrost importu wynika głównie z niskich cen na rynku światowym i relatywnie wysokich na krajowym rynku. Stawki w Chinach za cukier są także regulowane przez skup interwencyjny. Skup miał wesprzeć rodzimych producentów, ale sprawił, że nawet po zapłaceniu 60% cła importowany cukier jest tańszy od chińskiego i pozwala zarobić – podaje FAMMU/FAPA.

Na chwilę obecną Chiny są zmuszone importować rocznie 2-3 mln ton cukru. Tymczasem władze powoli wycofują się z dotychczasowych form wsparcia, zmniejszając trzeci rok z rzędu cenę minimalną na trzcinę cukrową i rezygnując ze skupu. Ten bowiem ma być zastąpiony przez system pożyczek.


e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 12:23