W związku z postępującą odbudową chińskich stad świń i prognozowanymi ubojami na poziomie 600 mln szt. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) przewiduje, że Chińska Republika Ludowa ograniczy import wieprzowiny.
Produkcja jest tam napędzana przez koncerny, które centralizują produkcję, modernizują obiekty i wdrażają środki bezpieczeństwa biologicznego. Jednak odbudowa nie jest tak szybka, jak jeszcze w zeszłym roku zapowiadał Pekin, a to za sprawą drugiej fali ASF w Chinach. Jak wskazują naukowcy nowa mutacja ASF nie jest jednak tak agresywna jak poprzednia. USDA przewiduje zatem wzrost produkcji chińskiej wieprzowiny o 14% w 2021 r. Jest to zbyt małe odbicie by wrócić do poziomu produkcji sprzed wybuchu epidemii ASF, co ma utrzymać krajowe ceny ma stosunkowo wysokim poziomie. Braki będą uzupełniane importem, który ma osiągnąć 4,5 mln t, to jest o 15% mniej w porównaniu do roku 2020.
StoryEditor
Chiny zaimportują mniej wieprzowiny?
Czy odbudowa chińskiego pogłowia loch wyhamuje import wieprzowiny? Na ile Kraj Środka zrealizuje zapowiedzi o dążeniu do samowystarczalności w zakresie produkcji wieprzowiny?