StoryEditor

Co dalej z rynkiem trzody chlewnej?

– Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest niepokojąca z uwagi na niskie ceny skupu oferowane rolnikom przy jednoczesnym dużym imporcie mięsa wieprzowego – mówił podczas wczorajszego spotkania z wiceministrem Jackiem Boguckim senator Jerzy Chróścikowski z rolniczej "Solidarności".
25.11.2015., 12:11h

Do spotkania doszło w siedzibie resortu rolnictwa z inicjatywy NSZZ "Solidarność" Rolników Indywidualnych, zaniepokojonej bardzo trudną sytuacją na rynku trzody świń. W rozmowach, oprócz związkowców i pracowników ministerstwa, brał udział także Główny Lekarz Weterynarii Marek Pirsztuk.

Członkowie związku i zarazem producenci trzody chlewnej skarżyli się nie tylko na brak opłacalności produkcji, ale także na niekorzystną dla nich politykę cenową stosowaną przez zakłady przetwórcze, brak kontraktacji produkcji, płacenie wyższych cen dostawcom zagranicznym oraz niższą jakość sprowadzanego surowca. Związkowcy zwracali uwagę, że wśród odbiorców z państw trzecich polska wieprzowina cieszy się bardzo dobrą opinią ze względu na jej walory smakowe i jakościowe, a tymczasem ceny dla nich spadają, co w połączeniu ze spadkiem pogłowia świń w Polsce wydaje się być bardzo niepokojące.

Minister Jacek Bogucki poinformował, że w resorcie podejmowane są działania zmierzające do wyjaśnienia zgłaszanych postulatów. Do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zostało skierowane pismo o zbadanie zarzutów mówiących o tym, że zakłady przetwórcze więcej płacą za sprowadzany do produkcji surowiec z zagranicy niż oferują polskim producentom. Chodzi również o zbadanie czy nie zostały naruszone warunki konkurencji i czy nie nastąpiła zmowa cenowa. Ponadto odpowiednie służby inspekcyjne mają zweryfikować informacje o gorszej jakości sprowadzanego surowca.

W odniesieniu do działań podejmowanych na unijnym forum, sekretarz stanu Jacek Bogucki poinformował uczestników spotkania o piśmie skierowanym do unijnego komisarza Phila Hogana. W korespondencji podnoszona jest kwestia stabilizacji na rynku wieprzowiny, która w opinii strony polskiej powinna iść w kierunku dopłat do eksportu na rynki trzecie. Zwracana jest też uwaga, że rozdysponowanie mięsa zgromadzonego w wyniku dopłat do prywatnego przechowywaniu również powinno nastąpić z wyłączeniem rynku unijnego.
W trakcie rozmów uzgodniono także, że przyszłym tygodniu odbędzie się wspólne spotkanie producentów i przetwórców, aby wypracować wzajemnie korzystne rozwiązania służące stabilizacji na rynku wieprzowiny.

oprac. bcz na podstawie MRiRW
Fot. MRiRW

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 22:56