Ostatnie lata spowodowały, że duża część rolników zaczęła rezygnować z hodowli. niestety ten trend postępuje. W ostatnich latach świńskie dołki cenowe występują wyjątkowo często. Jesienią sytuacja hodowców była nieciekawa, ale zimą i wczesną wiosną ceny trzody chlewnej zaczęły rosnąć.
Niestety galopujący wzrost kosztów produkcji i pasz spowodował, że opłacalność drastycznie spadła. Zdaniem hodowców dziś 7 złotych za kilogram nie rekompensuje już wzrostu cen pasz: zboża i śruty sojowej.
Hodowcy wspólnie z samorządowcami, Opolską Izbą Lekarsko-Weterynaryjną już drugi raz spotkali się z parlamentarzystami w Kędzierzynie-Koźlu aby przedyskutować problem.
W filmie wystąpili:
Ryszard Kansy rolnik z Opola
Gerard Grohlich rolnik z Olbrachcic
Karol Treffon, wiceprezes Opolskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej
Oprac. dr. Mariusz Dróżdż