![465589](https://static.topagrar.pl/images/2015/09/01/o_465589_1280.png)
Od chwili przystąpienia Polski do UE oraz strefy Schengen możliwy jest swobodny handel na terenie prawie całej Europy, co wpływa na unifikację rynku. Jeszcze przed ośmioma laty liczba ubojów świń w Polsce zależała bezpośrednio od wielkości krajowego pogłowia trzody chlewnej. Po roku 2010, pomimo spadku populacji świń, liczba ubojów stopniowo rośnie, co związane jest z rosnącym importem żywca wieprzowego z krajów członkowskich. Wynika z tego, że na naszym rynku pojawia się mięso, które tylko z nazwy pochodzi z Polski, ponieważ zwierzęta te w praktyce u nas są tylko zabijane.
Moda na chude
Nachalna nagonka w środkach masowego przekazu wmówiła klientom, że najzdrowsze jest tylko chude mięso. W związku z tym klient szuka taniego mięsa bez tłuszczu. Aby sprostać wybrednym potrzebom konsumenta, dostarcza mu się taki towar. Jeszcze w 2004 r. w klasie E i S sklasyfikowano 31% świ...