StoryEditor

Import wieprzowiny do Chin spada. Co to oznacza dla rynku?

Chiny zmniejszają import wieprzowiny, a USDA prognozuje dalsze spadki. Co wpływa na wybory konsumentów? Co zmiany oznaczają dla rynku światowego?

06.09.2024., 13:42h

Chiny zmniejszają import wieprzowiny

Ci, którzy liczyli na ożywienie na chińskim rynku wieprzowiny i wzrost zapotrzebowania na import, mogą być rozczarowani. Wszystko wskazuje na to, że Chiny zredukują import wieprzowiny. Według raportu Zagranicznej Służby Rolnej Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (FAS USDA) w tym roku import wieprzowiny do Chin spadnie z około 1,9 mln ton w 2023 roku do 1,5 mln ton.

Zobacz też: Rynek świń UE: jak we wrześniu 2024 r. zmieniają się ceny?

Dla porównania w 2022 roku Chiny zakupiły ponad 2 mln ton wieprzowiny za granicą. Jeszcze większe ilości importowano w latach 2021 i 2020, kiedy afrykański pomór świń (ASF) mocno uderzył w krajową produkcję – wówczas  sprowadzono odpowiednio ponad 4 i 5 mln ton. Poza tym jedynie w 2019 roku Chiny przekroczyły próg 2 mln ton.

Wołowina na fali wzrostu

Z kolei import wołowiny do Chin ostatnio wzrósł. Przewiduje się, że w tym roku wyniesie 3,9 mln ton w porównaniu do 3,58 mln ton w 2023 roku. FAS prognozuje jednak, że w 2025 roku wzrost ten nieco zwolni i osiągnie 3,95 mln ton, podczas gdy zapotrzebowanie na zagraniczną wieprzowinę ma utrzymać się na poziomie 1,5 mln ton.

Zmiana nawyków żywieniowych w Chinach. Co się zmieniło?

Jednym z powodów mniejszego popytu na wieprzowinę w Chinach jest zmiana nawyków żywieniowych. Coraz więcej Chińczyków wybiera zdrowsze alternatywy dla wieprzowiny, takie jak wołowina, drób i owoce morza. Choć wieprzowina nadal pozostaje podstawą diety, inne źródła białka zwierzęcego zyskują na popularności.

Na spadek popytu wpływa również słabnąca gospodarka Chińskiej Republiki Ludowej. FAS donosi o wstrząsającym poziomie bezrobocia w niektórych regionach, zamykaniu restauracji w mniejszych miastach oraz spadku wydatków na osobę w restauracjach. Dodatkowo kampania rządowa przeciwko marnowaniu żywności oraz oszczędności na oficjalnych bankietach również wpłynęły na zmniejszenie popytu na wieprzowinę.

image

Ceny bydła: stawki ponownie rosną w UE i na niemieckiej giełdzie. Jakie ceny byków, jałówek i krów w Polsce?

Preferowane tańsze kawałki mięsa

Trudna sytuacja gospodarcza ma także wpływ na chiński rynek wołowiny. Firmy starają się ograniczać koszty, organizując mniej bankietów, a konsumenci rzadziej jedzą w restauracjach. W rezultacie w lokalach gastronomicznych preferowane są tańsze kawałki wołowiny.

Według FAS popyt na tańszą wołowinę wzrośnie kosztem droższych i wyższej jakości produktów. Do najtańszych kawałków zalicza się zarówno wołowinę produkowaną w Chinach, jak i tę importowaną z krajów Ameryki Południowej.

Źródło: AgraEurope

Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
06. wrzesień 2024 13:43