Każdy tragiczny koniec daje szanse na nowy początek. Dotyczy to także chińskiej produkcji świń, która w ostatnim czasie przechodzi drastyczne zmiany. Przyczyną jest afrykański pomór świń, który gwałtownie rozlał się na terenie całego Kraju Środka. Już we wszystkich prowincjach wykryto ogniska choroby.
Załamanie produkcji
Eksperci z międzynarodowej sieci ekonomistów „Agri Benchmark” szacują, że populacja chińskich świń spadnie o połowę w 2019 r., a produkcja wieprzowiny w całym kraju obniży się o ponad 30%. W 2018 r. Chiny wyprodukowały około 54 mln t wieprzowiny. Szacuje się, że w 2019 r. wytworzyły 40 mln t, a w 2020 r. będzie to zaledwie 35 mln t. Niezwykle mała podaż wewnętrzna spowodowała, że ceny żywca w Chinach niemal eksplodowały. Pod koniec sierpnia zeszłego roku po raz pierwszy przekroczyły próg 4 euro/ kg masy ubojowej, pod koniec 2019 r. dobiły do 5 euro/kg masy poubojowej. Duże różnice cen między prowincjami dodatkowo napędzają handel wieprzowiną, zwiększając tym samym ryzyko dalszego przenoszenia afrykańskiego pomoru świń.
Chcesz wiedzieć, jakie zmiany zachodzą w Kraju Środka i jaki będą miały wpływ na koniunkturę w Unii Europejskiej? Sprawdź w styczniowym numerze top świnie od strony 10.