Wzrost popytu i podaży, znaczne wahania cenowe – to prognoza na najbliższe 12 lat przygotowana przez ekspertów z Komisji Europejskiej.
W prognozach do 2030 r. Komisja Europejska przewiduje, że światowy
popyt na wieprzowinę
wzrośnie, ale wolniej niż w poprzedniej dekadzie (+560 tys. t), osiągając 8,4 mln ton. Sprawcami tego wzrostu będą istniejący już partnerzy handlowi UE w Azji i Afryce Subsaharyjskiej. Poziom chińskiego popytu po restrukturyzacji sektora wieprzowego pozostaje niepewny.
Unijna produkcja wieprzowiny w krajach Starej Wspólnoty do 2030 r.
zmniejszy się o mniej niż 1%, a jednocześnie
w nowych krajach członkowskich wzrośnie o prawie 235 tys. ton (7%). W sumie
za 12 lat UE ma produkować ponad 23,5 mln t wieprzowiny. Na terenie Unii ilość ta nie zostanie skonsumowana, bo przewidywany popyt ma spaść do niecałych 21 mln ton.
Rys. Prognozy dla rynku wieprzowiny do 2030 wg KE
Zdaniem ekspertów, w najbliższej dekadzie ceny wieprzowiny będą się wahać w zakresie
1,50–1,70 euro/kg. W najbliższych latach spodziewane są cenowe dołki, a kolejne lata prosperity przewidywane są dopiero po roku 2020.
pj-t